2010. október 11., hétfő

2010-10-09 - OFF-ROAD

A hüvösebb időjárás beköszöntével egyre könyebben mondunk le a lábtartó koptató kanyargásról egy kis sárdagasztás javára.

Így történt ez most is. A kiadós hét eleji eső senkit nem tántorított el, sőt... Péntek délutánig még úgy tűnt, hogy egy futball csapatnál is többen lépünk "pályára", szám szerint 13-an, de estére 10-re redukálódott a mocsár rally indulóinak száma. A Vara bütykösökre gumizva várta a kihívást, hát jöjjön, aminek jönnie kell :))))

Szombaton reggel korán ébredek, a felkelő nap fénye bekukucskál a sötétítő függönyök között. Én meg visszakukucskálnék rá, de az ablakot vastag pára borítja. Hány fok lehet odakint??? A vekker 4 C külső hőmérsékletet mutat, de gyanús, hogy nincs annyi :((( A vékony garbó mellé egy vastagot is bekészítek a hátizsákba, összekészülök, és 7.40-kor elindulok. Gyorsan megtankolom a mozdonyt a közeli kúton, és haladok a találkozási pont felé. Nem sietek, úgyhogy hagyom, hogy a ködbe burkolózó préri néhány fotó erejéig becsaljon a dűlőútra.
Komótosan bandukolok tovább, de így is 8 után pár perccel az M0-ás rákosszentmihályi lehajtója közelében találom magam. Úgy döntök, hogy a Szilas pihenőig hátralevő 4 km-t terepen gyűröm le "bemelegítésként". Az első 50 m után ez a látvány fogadott :)

A pocsolya medre csúszott, mint a veszedelem, kb. a 3.-ig sikerült száraz csizmával eljutnom :) Baromira koncentáltam, hogy ne forduljon motor panírozásba ez az egyszemélyes kalandorkodás, mert ebben a sárba egyedül az életbe nem hozom függölegesbe a vasat. Lassan, de biztosan átkűzdöm magam a "mocsáron", Shrekkel meg Fionával nem, de 1-2 özikével összefutok, majd egy halom szetmétkupacon átkűzdve robogok a Shell kút felé.


Elsőnek érkezem, de sokáig nem árválkodok, érkeznek sorban a többiek is. 8.45-re már fullos a létszám:

BIKE-R (Honda XL1000V Varadero)
Xray/Bazsy (BMW R1200GS)
Macko (BMW R1200GSA)
Csabee (Honda XL650V Transalp)
Taro (Yamaha XT1200)
DeroT (Suzuki DR350S)
Fuxa (KTM 950 SuperMotoEnduro:D)
Infantri (Honda XRV750 Africa Twin)
Bakvik(Honda XR650R)
Okta (kölcsön XR400 - köszi Viktor!)
Indulás előtt "taktikai" értekezletet tartunk, majd 9-kor pöc-röff, és "nehéz lovasság előtt, könnyűlovasság hátul, Taro az utolsó" alakzatban rárajtolunk az első terepszakaszra.
A tőzegi tónál rövid pihenő és a szokásos "élvezkedés" :)
Mackótól megkapom egy rövid tesztre a GSA-t, hát hozzá tudnék szokni a propellereshez is :)))

Folytatjuk utunkat,


következő megállónk a fóti homokbánya.


Jópáran nekiveselkednek a homokfalaknak, mi pedig tátjuk a szánkat :)))) Kaszkadőrbemutató után szomszédolunk egyet a fóti krosszpályán.

Itt újabb tesztmotorhoz jutok, a KTM 950 SuperMotoEnduróhoz :))) A széles kormány és a Varától erősen eltérő üléspozíció elsőre szokatlan, de a motor nagyon durva :DDDD A legkisebb gázadásra is elindul a fara, de nem ijesztő, mert nem érezni a motor súlyát. Ezzel a motorral is el tudnám képzelni ezeket a hétvégi földutas barangolásokat :)))

A következő tesztalany Csabee 650-es Transalp-ja. Pontosan ugyanazon az úton vittem végig, mint 2 perccel korábban a KTM-et, így a különbség jól érezhető volt. A KTM futóműve tényleg egy jól eltalált darab. A TA első fékje nem volt olyan határozott, mint a Varáé, a hátsó pedig hamar beblokkolt, ennek eredményeképpen susnyás látogatást tettem, ahonnan kifelé jövet már hiányzott egy kis kraft alacsony fordulaton.

Tesztmotorozás után Taro Super Teneréje következett. Lekaptuk az oldalidomot, és megvizslattuk az S10 egyik gyenge pontját: a hűtőradiátor bukócsőhöz történő rögzítését. Bizony a tervezők itt átsiklottak egy apró hibán: a hűtőrtadiátor alsó részét egy konzolon keresztűl a bukócsőhöz rögzítették, így annak legkisebb deformációja esetén a radiátor is deformálódik. Szerencsétlen esetben ez a deformáció olyan mértékű, hogy a ventillátorlapát beleér a hűtő lamellákba és kicsiszolja azt. Ha a motorra nem kerül bukócső, akkor a hűtőradiátor alsó része nincs rögzítve semmihez! A konzol eltávolításával, vagy átalakításával kiiktatható ez a közvetlen kapcsolat, és akkor talán megszűnnek a hűtőproblémák :))))
Legózás után a fóti Somlyót megkerülve robogunk Veresegyház felé a már jól bevált útvonalon.Mezőn,

erdőben

és sár közepén :)
Veresegyház előtt még gyorsan leöblögettük a szerkót,
majd rövid pihi a benzinkúton.

Nyújtózás után irány az erdőkertesi dűnék.
Itt megejtettem a nap utolsó motortesztjét: Taro Super Teneréje off-roadban :))))))
Bekapcsolt kipörgésgátlóval indultam neki és próbáltam a kitaposott nyomokat elhagyva bóklászni. Az első gumiként szolgáló hátsó a kormányzást szokatlanul nehézzé teszi, főleg lassú haladáskor, a kipörgésgátló meg nem hagyta kellőképpen kihasználni a bütykös adta lehetőségeket. Vissza is adtam Taronak, hogy ez így nem baba. Azt mondja, hogy próbáljam már ki TCS OFF-ban, hátha.... Próbáljuk :)))) Már induláskor kiderül, hogy igen, ezt hiányoltam ez előbb :DDD Teszi a motor a hátulját, ahogy kell, kezdődhet a móka. Nekilátok egy nagyobb területen nyolcasozni, és próbálom a kanyarokat mélyre döntve egyre szűkebbre venni. Többször úgy tippeltem, hogy ebből perec lesz, de nem lett. A gumik fogtak rendesen :))))

Nehezemre esett visszaadni ezt a játékszert is :DDD


A dűnék fogságából kitörve a Medvepark felé vettük az irányt,
majd azt megkerülve dagonyázunk a fóti Somlyó felé.

Mackó GSA-ja kb. ekkor léphette át a 100 e km, megállt fényképezni (az őt követők viszont nem), így az egyik leágazásnál elvesztette a nyomunkat :(((( A GPS jelölt egy utat Csomád felé, de benéztem és haladtunk a Somlyó csúcsa felé. Az út gyalogösvényre szűkült, majd amikor egy meredek lejtő után a "szakadék peremén" kellett már egyensúlyozni a Varával, akkor úgy éreztem, hogy itt a végállomás :))) Csabee TA-ját, Bazsy Bömösét és a Varát még sikerült letámasztani, de a többi motor a meredek lejtőn állt. A szöcskék a végén jöttek ők könnyen vissza tudtak fordulni, majd kezdődött a többi motor visszaforgatása. A Varával egy olyan kiugró részre jutottam, ahol macerás lett volna megfordulni, de egy kis peremen triálozással vissza lehet jutni az ösvényre. Na erre a feladatra én már nem vállalkoztam, DeroTomi volt a megmentőm, ez úton is köszönet érte :)))

Visszafordulunk és rövid kitérővel Csomád majd Fót felé tereljük a ménest. A bányát elhagyjuk és a Dunakeszire vezető út előtt megállunk. Taró a sor végéről eltűnt, defektet kapott :((( A csapat egy része hazafelé indul, elköszönünk tőlük, majd Csabeeval és Bazsyval visszemegyünk Tarohoz. A fóti homokbánya bejáratától pár tíz méterre kapott defektet, egy patkószeg leamortizálta a belső gumit :((( Mindezt kb. 70-es tempónál, aminek következtében a Super Tenere hátsó kereke igyekezett leelőzni az első, hogy szóljon neki, baj van :))))) Ezt a műveletet a parkolóban RC autókkal játszadozók sikítva követték végig :DDD

Tartalék belsőnk meg javító készletünk nincs, úgyhogy Taro Transitot rendel, és amíg megérkezik a felmentő sereg, belemélyedünk a HDTV témakör legsötétebb bugyraiba :))))))

2 megjegyzés:

taki írta...

fasza

Záhony Radicals írta...

Kafa kis kaland túra.
Fellőttem én is a rücsigumit, és épp ettől tartok, hogy ez már belsővel van szerelve.
Ha bekapok egy defektet az erdő közepén, akkor jól fogok kinézni
:-) .
Fotók itt: http://zahonyadventure.weboldala.net/off-road_2010-10-11.html