2010. augusztus 26., csütörtök

2010 - KRIM - 2 nap

Reggel rövid fitness off-road után berobogtunk Kijevbe, hogy a Lonely Planet által ajánlott 6 km gyalogtúra során felkeressük a város legfőbb látnivalóit. A városnéző sétát a Függetlenség terén (Maydan Nezalezhnosti) kezdjük. Nagy a nyüzsgés mindenütt, a város ünnepi lázban és, közeledik a Függetlenség napja (aug.25). Ennek örömére Kijev főutcáját, a vul Khreshchatyk-ot ellepték a bazárosok. A ruhától a tanszereken keresztül a játékokig minden megtalálható. De térjünk vissza a Függetlenség terére. A szökőkutakkal teli tér a város talán legnépszerűbb találkozóhelye. Gyalogtúránkat innen az Ivan Frank tér felé folytatjuk, ahol lövünk néhány képet Mikola Fedorovics szobráról, majd a kissé bizarr szobrokkal díszített House of Chimeras melletti lépcsőkön felsétálva az Elnöki Hivatal hatalmas épületével találjuk szembe magunkat. Az épület előtt öltönyös biztonsági ember sétálgat, a fotózás előtt engedély kérek rá, biccent, hogy mózsna :) Innen a Parlament épületéhez (Verkhovna Radna) megyünk, a zebrán átsétálva sikerül az épületet körülvevő kordonon belülre kerülnünk, egy rendőr útbaigazításának köszönhetően kijutunk :) A Parlamentet körbesétálva egy parkba találjuk magunkat (Park Minsky Sad), ahonnan szép panoráma nyílik a város folyójára, a Dnyeprre. Elsétálunk a Dinamó Kijev futball pályája mellett, majd sétánkat az Europa tér (plosad Evropeyska) túloldalán folytatjuk. A Szt. Alexander templom után a Volodymyrska Hirka Parkon keresztűl a Szt. Mihály templomhoz jutunk. Itt már kezdünk fáradni, de még célba vesszük a Szt Sofia katedrálist, majd Lonely Planet által javasolt útvonalat lerövidítve visszaindulunk a motorokhoz. A főutcán átverekedjük magunkat a bazársoron, a McDonalds-ban beszerzünk egy kis tápot elvitelre, majd araszolunk vissza a motorokhoz. Egyszercsak egy figura leszólít, ő is motoros, túrázik és közben közben „dokumentál”, megkérdezi, hogy lenne-e kedvem adni egy rövid interjut a motoros túráinkról. Igent mondok rá, megbeszéljük, hogy a motoroknál találkozunk. Visszaandalgunk a Függetlenség terére, betoljuk orcánkba a tápot, időközben megérkezik Vasily is meg az operatőr, ennek a fele se tréfa :) („Ne legyen a nevem Matu, ha ez kamu….”) Nem elég, hogy nem vagyok túl kameraképes, és izgulok, de még mindezt angolul is kellett, szóval éééérdekes volt. A beszélgetés közben kiderült, hogy Vasily egy igen komoly túrának veselkedett neki, ezt megpróbálja „eladható” formában dokumentálni, reményei szerint a Discoveryn lesz látható. A weblapján (www.motoadventure.org) bővebb infó olvasható a túrájáról.
Riport után belevetem magam azt ingyen wifibe, feltöltöm a blogbejegyzéseket, motorra pattanunk és indulunk Dnyepropetrovszk felé. Kijevből kifelé menet belefutunk egy 5-ös „koccanásba”, ennek köszönhetően a 3 sávos út több km hosszon bedugul. Megpróbálok a kocsi között lavírozni, de nem mindenki partner a „játékban”, több helyen is elakadunk. Kb. 20 perc csorgás után átjutunk a baleset, a forgalom megindul, Boryspolig jutunk. Itt feltankoljuk az élelmiszer készleteket, majd haladunk tovább. A városból kiérve 100 körüli tempóval haladunk és azt vesszük észre, hogy a közlekedőkből kiveszett a segítőkészség. Ha utolérünk egy kocsit, az csak nagyritkán segít az előzésnél. Mi viszont annál többször állunk félre a 120-150 km/h-val közlekedők elől. Még kb. 140 km lenne a tervezett sátorhelyig, de a nap igen alacsonyan jár, ezért bevetjük magunkat a fasorba, és a főúttól kb. 1,5 km-re egy szántóföld szélén verünk tábort. Jöhet a jól megérdemelt alvás :)

FÉNYKÉPEK

2 megjegyzés:

Máté írta...

Elég ronda hely ez a Kijev. Viszont az ortodox templomokra itt is jut zsé dögivel, ahogy elnézem!

BIKE-R írta...

Szerintem annyira nem rossz hely Kijev, nekem tetszett. A képek nem adják vissza azt a hangulatot, ami akkor ragad meg, ha sétálsz egy kiadósat a városban.