2010. május 10., hétfő

2010 - Közel - Kelet Túra - 11. nap

Ammanból kiverekedjünk magunkat a reggeli forgalomban, és helyi idő szerint 10 órakor már a jordán határon intézzük a papírokat. Az útleveleket alaposan átnézik, nem találnak benne „nem kívánatos” pecsétet, így „viszonylag” hamar végzünk. A szír oldalon a Carnet-re le is gombolnak fejenként 95 dollárt. Ha összeszámoljuk, a szír és jordán határátlépések és vízumok lassan 80 e HUF-ban vannak. Nem olcsó játék, főleg az előzmények ismeretében. Ügyintézés közben egy kis portekció is befigyel: a határőr parancsnok lánya Magyaroszágon tanult, tökéletesen beszéli a nyelvünket. Pár perc múlva már érkezik is a behűtött ásványvíz és a forró tea :)

A határátlépést gyorsan letudjuk, robogunk Damaszkusz felé. A délutáni forgalmat pont megcsípjük, gyakoroljuk a helyi közlekedést (már egyre jobban megy). A kempingben már régi ismerősként üdvözölnek. Pár napja még alig voltak, amikor itt jártunk, most 90 % kihasználtságon üzemel.

Fürdés, mosás, kaja, majd irány a belváros. Az olaszokat sörözésből visszaszállító taxiba zsúfolódunk be 5-en. Első megálló a sör árús, majd irány a Citadella. A taxis DJ-ként is kitűnően működik, nyomatja a jó zenéket, ritmusra mozgatjuk a taxit, a sofőrnek meg fülig ér a szája. 6-ra beérünk a Citadellához, megbeszéljük vele, hogy 9-re jöjjön értünk vissza. A biztonság kedvéért lediktáltatjuk vele a telefonszámát, az persze nem műküdik :D A citadella már zárva, bevetjük magunkat a bazársorra, kezdődhet a bevásárlás. Szinte mindenre sikerül megalkudnunk, gyarapodnak a csomagok :) A névre szóló ajándékok is elkészülnek, bár némi csalást visznek bele készítői :D

A citadella elé kisétálunk, taxisunk az araboktól szokatlanul pontosan, a megbeszéltnél 1 perccel korábban odaér, rutinos mozdulatokkal ülünk be négyen a hátsó ülésre, csomagok a hátsó ablakban, indulhat a banzáj :)

FÉNYKÉPEK

1 megjegyzés:

Máté írta...

Tetszett az MAN a BMX-szel. :)
Azért a harckocsit nem mertem volna fényképezni!